Är fasadrenovering detsamma som bra energibesparing?

Även om vintern hittills har varit tämligen skonsam mot alla fastighetsägare så betyder det inte att resten av årstiden kommer bete sig likadant. Eller att nästa år kommer innebära plusgrader på termometern. Likaväl som att det idag råder töväder, kan det imorgon vara flertalet minusgrader, och därmed kraftiga energiförluster för många av Sveriges husägare.

Många minns tidigare års vintrar som minst sagt smärtsamma för både plånbok och stelfrusna fingrar och tår. Sedan de snörika vintrarna försvann lika hastigt som lustigt under sent 80-tal, tycks många husägare ha glömt bort såväl underhåll som uppvärmningskostnader. När dessa senare skenar iväg på grund av isande minusgrader drabbar det helt klart ekonomin.

För många blev det här en påminnelse om att det är dags att göra något åt situationen. Den tidigare relativt billiga oljan har stigit i pris, vilket har gjort att många valt att snåla in på just detta bränsle för uppvärmning. Undertiden har fjärrvärme tagit över, och den direktverkande elen lever fortfarande kvar. Något som många dock tycks glömma bort är den relativt effektiva lösningen med tilläggsisolering och fasadrenovering.

Fasadrenovering sänker den faktiska kostnaden

Genom att isolera och renovera fasaden, oavsett om det är puts eller träfasad, kan mycket av kylan utifrån stängas ute, och värmen inne i huset hållas inne. Faktum är att det är just väggar och fönster som är den riktigt stora boven när det gäller energiförluster.

Ett av alla de företag i Sverige som arbetar med just fasadrenovering är Mälardalens Mur & Puts, verksamma i Stockholm, Uppsala och Mälardalen. Hos dem är fasadrenoveringarna en självklar del i människors strävan efter att sänka sin energiförbrukning och uppvärmningskostnad under vinterhalvåret. För även om gamla, slitna fönster är den största boven i uppvärmningsdramat så står dåligt underhållna fasader för en nästan lika stor del. Anledningen stavas yta. En dåligt isolerad vägg med stor yta släpper ifrån sig stora mängder energi i form av värme.

Av den här anledningen kan det i fortsättningen vara värt att se över hela huset när det närmar sig vinter, och inte bara fokusera på toppen av isberget i form av elavtal, även om det sistnämnda naturligtvis också har stor inverkan på utgifterna. Dock ska inte vikten av fasadrenovering underskattas, vilket har varit fallet under många år.

Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.