Brandskydd och Energispar

Allt som har med energi att göra är en potentiell brandfara. Att bara använda certifierade hantverkare och elektriker när man bygger om eller handskas med el är en självklarhet för de flesta. Att koppla ledningar fel kan vara kombinerat med livsfara och är en vanlig anledning till många bränder. Ett brandskydd i form av brandvarnare är fantastiskt effektivt för att rädda folk från att brinna inne, så länge som dom fungerar, vet du om din brandvarnare fungerar? Siffror på hur många av Sveriges hushåll som har urkopplade eller söndriga brandvarnare har varit uppemot 30% i viss undersökningar.

Här om dagen så började en video cirkulera på socialamedier. Det var en person som kom hem till att det brann i sin Iphone laddare, LIVS FARLIGT! Personen i fråga hade som många av oss lämnat laddaren inkopplad i vägguttaget utan att telefonen var inkopplad i laddaren. Många i samhället har en oroväckande dålig uppfattning om hur elektricitet faktiskt fungerar och de potentiella farorna med det. En telefon laddare som sitter i ett eluttag utan telefon tillkopplad får fortfarande ström, elen går fortfarande hela vägen genom sladden och sen tillbaka. Här kan ni se vad en Iphone sladd kan göra.

Har det inte hänt att laddsladden legat emot en matta, filt eller madrass och fortfarande varit inkopplad medens man har varit i skolan eller på jobbet? Du förstår nog vad som hade hänt om din laddare hade ”försökt döda dig” precis som killen i filmens laddare försökte med.

Ett brandlarm kan inte rädda ditt hus eller din lägenhet om ingen är hemma för att höra det, bland kan det behövas andra sorters brandskydd.

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.