Hiss och hisservice

Att ha en hiss i hemmet är det inte alla som har behov av och inte heller råd med. För vissa människor kan det vara nödvändigt för att de ska klara av att bo kvar i sitt hem. Många äldre vill bo kvar i sina hus så länge som möjligt. Något som kanske är svårt på grund av svårigheter att gå i trappor. Även människor som har någon typ av handikapp kan ha svårt att ta sig upp och ner i trappor. Sitter man exempelvis i rullstol är det nästintill omöjligt. Då kan det vara en bra idé att undersöka möjligheterna för en hiss hemma.

Som sagt så kan det vara en ganska dyr investering med en hiss hemma. Dock ska man veta att det finns hjälp att få. Har man ett ordentligt behov av en hiss kan man få bidrag av exempelvis kommunen. Man kan även vända sig till olika välgörenhetsorganisationer om kommunen ger avslag. Innan man ger upp och flyttar bör man ha undersökt och testat alla alternativ. Har man tur så kan man få hjälp, dock ska man veta att det kan ta lite tid. Dels kommer det ta tid att få sin ansökan beviljad. När man väl har fått det ska hissen monteras och installeras vilket också tar tid.

Om man har ekonomin för det kan man ta saken i egna händer. Då kan man helt enkelt kontakta ett företag direkt som hjälper dig med din hiss. Det är troligtvis den snabbaste vägen att ta, dock som sagt även dyrare.

Montera en hiss

Om man är intresserad av att montera en hiss hemma måsta man först undersöka om det är möjligt. Vissa hem är inte utformade på ett sätt där det är möjligt att installera en hiss. Dock ska man tänka på att det finns många olika sorters hissar på marknaden. Bara för att en viss hiss inte fungerar betyder det inte att det inte finns andra som gör det. Man kan få göra mycket research och testa många olika lösningar innan man hittar rätt. Det finns även andra hjälpmedel som exempelvis ramper som kan vara ett alternativ.

Först och främst bör man som sagt ta kontakt med kommunen man bor i. Av dom kan man få all information som kan vara bra att veta. Det är även dom man vänder sig till i första hand för att få ekonomisk hjälp. Skulle man få avslag så är det alltid bra att överklaga det beslutet. Det kan vara så att kommunen inte fullföljer det som de bör göra.

Sedan måste man ta kontakt med ett företag som jobbar med att montera hissar. Då kommer de hjälpa dig att inspektera ditt hem för att se om det går att montera en hiss. De kommer även ge förslag på vilken typ av hiss som skulle passa bäst i ditt hem.

Hisservice – serva hissen

När man har fått sin hiss installerad betyder inte det att allt är klappat och klart. En hiss behöver precis som det mesta annat underhållas. Man bör se till att man får en hisservice utförd regelbundet. Exakt hur ofta det behöver göras kan vara svårt att veta. För att veta exakt är det bäst att fråga företaget som installerar hissen. Men man bör räkna med att hissen ska servas ca en gång om året. Hur ofta man ska utföra en hisservice beror helt på hur mycket hissen används varje dag.

Att hitta ett företag som kan hjälpa till med hisservice behöver inte vara så svårt. I dagsläget finns det många företag man kan vända sig till. Dock kan det vara en bra idé att ta hjälp från företaget som installerade hissen. De har troligen mycket kunskap om just den hissen du har och vet hur den ska servas. Det är viktigt att du ser till att serva hissen direkt om du misstänker att något är fel. Man vill inte chansa när det kommer till hissar eftersom det kan leda till olyckor och skador. Dessutom kan det dröja innan man får tid för sin hisservice. Därför är det också viktigt att man är ute i god tid.

Du bör dock se till att företaget du anlitar är auktoriserat för hisservice. Annars kan man inte vara säker på att de faktiskt vet vad de gör. För att vara på den säkra sidan bör man även kolla upp att företaget inte har ett dåligt rykte. Att läsa recensioner om företaget är alltid en bra idé för att få en bild av hur de jobbar. Om andra människor har varit nöjda med deras tjänster är chansen stor att du blir det med.

hiss och hisservice

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.