Vad skiljer en vanlig mäklare från en fastighetsmäklare?

Mäklare är ett brett begrepp som ofta kopplas till försäljning av hus, lägenheter, lokaler eller andra typer av byggnader. Men just ordet mäklare kan även sättas in i andra sammanhang, exempelvis så finns det aktiemäklare som handlar med aktier eller så kan en aktiemäklare vara en plattform där det går att handla aktier. Men som sagt, det vanligaste är att när man hör ordet mäklare så är det någon typ av försäljning av hus eller lägenheter som de flesta tänker på. Vidare finns det en benämning som kallas för fastighetsmäklare. Den benämningen är mer specifik jämfört med bara mäklare.

fastighet

Exempel på fastighetsmäklare: Fastighets byrån

 

En fastighetsmäklares huvudsakliga arbetsuppgift är..

att agera ombud vid en försäljning av ett hus, en lägenhet, en lokal eller någon annan typ av byggnad. Fastighetsmäklaren ansvarar för att förmedla bud mellan säljaren och köparna av fastigheten.

En fastighetsmäklare brukar även ansvara för att visa upp fastigheten för spekulanter. Det kan exempelvis ske på öppna visningar där spekulanterna inte behöver föranmäla att de ska komma och titta på visningen. Vid populära objekt där mäklaren väntar sig många spekulanter så brukar denne anordna en visning där man anmäler sig innan visningen. På detta sättet får fastighetsmäklaren en uppgift om hur många som väntas komma till visningen och kan planera visningen efter antal besökare.

Mäklar dröm

Vad som skiljer en vanlig mäklare från en fastighetsmäklare är inte mycket. Det går att kalla en fastighetsmäklare för mäklare men det blir mer beskrivande och talande att kalla en mäklare som handlar med fastigheter för just fastighetsmäklare. En mäklare får i regel ett arvode när en försäljning blir av. Arvodet skiljer sig inte från en vanlig mäklare eller en fastighetsmäklare. Men arvodet kan skilja sig från olika mäklarfirmor. Vissa firmor tar ut en fast summa för sitt arvode oavsett hur mycket fastigheten säljs för. Andra mäklarfirmor tar ut en procentuell summa som utgör arvodet för mäklaren. Den procentuella summan bör i så fall fastställas mellan säljaren och mäklaren innan försäljningsprocessen påbörjas.

Det skiljer alltså sig inte mycket

från en vanlig mäklare och en fastighetsmäklare. Det är snarare en smaksak för hur personen som arbetar som mäklare vill titulera sig som. Många har på senare dagar börjat använda sig av benämningen fastighetsmäklare istället för bara mäklare. Fastighet är i sig ett begrepp som är väldigt brett och det kan innebära allt ifrån ett fristående hus till ett helt lägenhetshus med många små lägenheter i. Att skilja på olika mäklare eller mäklarfirmor kan vara svårt. Det kan vara bra att titta på historiska försäljningar och se hur tidigare försäljningar ha gått och om mäklarfirman har gjort många affärer. En bra fastighetsmäklare bör bara påläst och kunna en hel del både om fastigheten men även om området som fastigheten ligger i. Köpare ställer många frågor och även en vanlig mäklare bör kunna svara på många olika frågor inte bara om själva objektet. En påläst mäklare gör ett seriöst intryck och det kan vara mäklaren som är avgörande i slutet om det ska bli en försäljning eller inte.

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.