När är det dags att byta däcken inför säsongen, eller när de är slitna?

Däcken måste bytas minst två gånger om året om det inte är som så att man har åretruntdäck. Då behöver man inte byta dem mer än när de blivit för slitna. Därför kan det inte alltid vara enkelt att veta när det är dags att byta däck.

Men precis innan vintern börjar och under våren så måste man enligt lag gå över från antingen vinterdäck eller sommardäck. Men när det gäller vinterdäck så måste man enligt lag ha dessa från den första december tills den sista mars. Man måste även senast ha gått över till sommardäck den 15 april om du använder dig av dubbdäck.  Om du använder dig av vinterdäck utan dubbar är det inte riktigt samma krav på att man måste byta. Som om man har vinterdäck med dubbar.

Men det är alltid bäst att använda de däck som är avsedd för det väglag du kommer att köra på.
Men det gäller också att känna till att man får använda sig av dubbdäck. Även om man enligt lag skulle ha bytt om det finns en risk för vinterväglag.

Hos AutoCenter i Uppsala kan du byta dina däck. Vare sig du byter däck inför nästa säsong eller om du har köpt nya däck. Om du ska byta däck inför vinter- eller sommarsäsongen så se då till att vara ute i tid. Detta eftersom att det är väldigt många som byter däcken just då. Boka tidigt, då slipper du ha panik när det börjar bli dags för bytet.

När är det dags att byta däck till vintern?

När det gäller vinterdäck så måste man senast ha satt på dem den första december. När det gäller dubbdäck så får man använda dem från den första oktober. Men om det börjar snöa i september får man sätta på dem då. Det finns nämligen undantag som säger att man får köra med dubbdäck om det finns en stor risk för vinterväglag. Man behöver på det sättet inte oroa sig över att ta bort vinterdäcken om det börjar snöa i april.

Nu händer det inte speciellt ofta att det snöar i april men möjligheten finns ändå att köra med vinterdäck om det skulle göra det. Om man använder sig av dubbfria vinterdäck så är det inte riktigt satt i lag när dessa måste bytas till sommardäck. Men sista dagen som gäller för att köra med dubbdäck är den 17 april.

När måste man ha gått över till sommardäck?

Man måste ha bytt ut sina dubbdäck senast den 17 april., Med undantaget om det fortfarande är vinterväglag eller finns en stor risk för vinterväglag. Som vi redan nämnt är det inte lika hårt när dubbfria vinterdäck ska bytas ut. Men det är viktigt att komma ihåg att det alltid är bäst att använda sig av däck som är anpassade för det väglag man ska köra på.

När är det dags att byta ut slitna däck?

När det gäller att byta ut slitna däck så måste man alltid kontrollera vilket det minsta mönsterdjupet är. Om man känner till det och däcken inte är ovanligt slitna så är det ganska enkelt att veta när det är dags att byta ut sina däck.

Men oftast så kommer de som byter dina däck vid byte av sommar- eller vinterdäck att berätta om dina däck är för slitna eller inte. Men man kan alltid kontrollera det och mönsterdjupet som vinterdäck måste ha är minst tre millimeter.

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.