Pellets i Göteborg för smart energibesparing

Pellets kallas de cylindriska sammanfogningarna av sågspån som har en hel del användningsområden. I Göteborg kan man hitta flertalet återförsäljare till dess olika användningsområden. Dock är de allra vanligaste pelletsen till för eldning och går under namnet bränslepellets. Det är ämnet lignin som bidrar till den goda egenskapen att brinna. Det har lett till den breda användningen av bränslepellets. I Göteborg är det förutom till brasan under vintertid även vanligt att man använder produkten som bränsle. Man använder då det istället för andra typer av eldningsbara produkter såsom olja. Anledningen är att detta är väldigt miljövänligt då det enbart är uppbyggt av naturliga råvaror.

Välj rätt dimension när du köper pellets

Beroende på vad för något som man ska använda pelletsen till så finns de i olika storlekar och former. Bland återförsäljarna i Göteborg kan det skilja ganska mycket. Man brukar i de flesta butikerna hitta den variant som är av 6 millimeterscylinder. Dock kan det i vissa fall, vid större förbränning, krävas pellets av större variant. Storleken av pellets spelar även roll beroende på kaminens storlek och man bör därför alltid ha kollat upp detta i förväg innan man handlar på sig pelletsen och därmed belastas med pålagor.

Många användningsområden

I Göteborg kan man även finna pellets som kan användas istället för kattsand. Detta kan man ha pellets till då den har en fantastisk uppsugningsförmåga. Uppsugningsförmågan är närmare bestämt tre gånger sin egen vikt och därför kan man även använda pelletsen till komposteringsprocessen. Eftersom det har denna uppsugningsförmåga och samtidigt vara relativt billig, så har man på senare tid försökt förvalta den goda egenskapen och hitta fler användningsområden. Man kan idag även hitta pellets i flera häststall i Göteborg, så kallad stallpellets och dessa finns speciellt utformade för hästhållning då de återgår till sågspån efter uppsugningen och bildar därmed en mjuk bädd för hästen.

Bra bränsle

Bränslepellets som nämndes tidigare är dock den främsta användningen och det är väldigt många industrier i Göteborg som använder detta men dessa industrier använder även obehandlat sågspån, kutterspån och flis används vid tillverkning av trärelaterade produkter såsom lastpallar. Sågspån används även till att tillverka briketter eller träpulver.

Kan man använda pellets som gödsel?

Gödselmedel är inte alltid helt ekologiskt och därför har man även börjat använda sig av pellets till detta även om det inte fungerar lika bra som de gödselmedel som finns på marknaden. Detta är en del av utvecklingen i strävan mot att användningen av så mycket naturvänliga medel som möjligt. I Göteborg finns det flera hem och trädgårdar som tillhandahåller hönspellets till kundernas förfogande. Denna typ av gödningsmedel har rika näringsämnen såsom kväve, fosfor och kalium. Kväve fosfor och kalium finns även i de konstgödsel som finns på marknaden men till sin nackdel har dessa många kemiska tillsatser och därför är detta ett gott ekologiskt alternativ. Det ekologiska hönsgödsel som finns på marknaden i Göteborg fungerar lika bra som konstgödsel vid mindre planteringar såsom en mindre grönsaksplantering som man kan ha på sin baksida.

Sammanfattningsvis så har pellets goda egenskaper bidragit till en allt större användning av dem. I Göteborg finns flertalet återförsäljare som tillgodoser pellets i olika former för alla de användningsformer som finns.

Återförsäljare av Pellets i Göteborg:

Kungsbacka Oljecenter

pellets i göteborg

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.